Olivový olej obsahujúci iba olej získaný spracovaním zvyškov po extrakcii olivového oleja a olej získaný priamo z olív. Je vhodný pre studenú aj teplú kuchyňu. Prikladám recept na sladké využitie.
Vianočné panettone s olivovým olejom
- 400g hladkej špaldovej múky
- 100g trstinového cukru - kúpite u i nás
- 6g čerstvé droždie
- 4 žĺtky
- 70ml olivového oleja
- 160 ml vlažnej vody
- 25ml mlieka
- 1 ČL soli
- 2 PL medu
- 100g hrozienok - kúpite i u nás
- 100g kandizovanej pomarančovej kôry
- kôra z bio citrónu
- 1 vanilkový lusk
- mandľové lupienky - kúpite i u nás
Polovicu droždia izbovej teploty rozpustíme v 80ml vlažnej vody a zmiešame so 150g múky vo veľkej mise. Prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste až kým nezdvojnásobí svoj objem. Do tejto štartovacej zmesi pridáme druhú polovicu rozpusteného droždia v 80ml vlažnej vody. V malej miske zmiešame 2 žĺtky s 35ml olivového oleja a vyšľaháme vydličkou. Tie pridáme do štartovacej zmesi spolu s 50g cukru a 150g múky. Prikryjeme vlhkou utierkou a znovu necháme kysnúť kým sa objem cesta nezdvojnásobí. Do cesta pridáme nastrúhanú citrónovú kôru spolu so semienkami vanilkového lusku. Znovu si rozšľaháme 2 žĺtky s 35ml olivového oleja, 25ml mlieka s 2 lyžicami medu a pridáme k cestu ešte 50g cukru, lyžičku soli a 100g múky. Dobre prehnetieme. Konzistencia musí byť lepivá, ale vláčna. Nakoniec pridáme hrozienka a kandizovanú pomarančovú kôru. Cesto presunieme buď do papierovej formy na panettone alebo vymažeme hrniec maslom a vystelieme ho papierom na pečenie. Dobre poslúži i tortová forma. Na záver posypeme mandľovými lupienkami. Rúru predohrejeme na 180´C a pečieme cca 10-12min, potom stiahneme na 160´C a pečieme 25-30min. Necháme 10min ochladnúť až potom vyberieme z formy.
RADA NAD ZLATO: Na vymazanie formy vyskúšajte jeden z našich nových olejov v spreji: Slnečnicový a repkový na vymazávanie formičiek alebo olivový extra panenský. Ostali vám 4 bielky z vajíčok? Urobte si ešte domáce pusinky podľa mňa.
Snehové pusinky od Moniky
- 4 bielky
- 280g práškového cukru - kúpite u nás
Vaječné bielky vyšľaháme nad parou vo vodnom kúpeli do tuha. Potom pridáme za stáleho šľahania po častiach cukor. Hotovú tuhú zmes vložíme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a na vymastený plech ( opäť pripomíňam Olej v spreji Slenčnicový a repkový, ktorý pokryje 2strekmi celý plech rovnomerne a tenko) zdobíme malé pusinky. Rúru predohrejeme na 120´C a sušíme 15min, potom rúru znížime na 50´C a necháme ešte 10 - 15min sušiť.

7,24 €
6,08 € bez DPH